Grofweg kunnen we voor GPS Tracks of Routes die wij aanbieden en/of ontwikkelen een indeling maken in 2 groepen . Deze groepen zijn 1) tracks die afgeleid zijn van wandelingen uit Boeken en Gidsen en 2) tracks die ik zelf heb ontwikkeld en getest.
Historie
Toen wij in 2003 begonnen met ons eerste vakantiehuis in Sclassin ben ik gestart met wandelingen te beschrijven ontleend aan een 5-tal officieel gepubliceerde boeken en gidsen. De wandelingen moesten dicht bij het vakantiehuis liggen of in een straal van max 30 km. Ik maakte een scan van de bewuste beschrijving en kaartje en zette dat om in tekst zodat ik dat in een door mij gewenst formaat kon omvormen en eventueel extra nuttige informatie kon toevoegen. Wanneer de kwaliteit van het bijbehorende route kaartje niet voldoende was maakte ik met het Pythagoras/NGI programma een nieuw en duidelijk kaartje. Op deze manier heb ik een 60-tal wandelingen gemaakt en gebundeld in A5 formaat voor gebruik door onze gasten. Zie een voorbeeld wandeling BG21 Our
Naast bovengenoemde wandelingen ben ik ook geleidelijk zelf eigen wandelingen gaan uitzetten en beschrijven en dan vooral die vanaf het huis starten of redelijk in de buurt ervan (10 km). Ook toen we ons 2e huis aankochten en gingen verhuren heb ik hetzelfde gedaan voor wandelingen in dat gebied. Een voorbeeld van een eigen gemaakte route met beschrijving is dit: MHF02 Sclassin - Rond de Gaudru
Eind 2012 heb ik het plan opgevat om al onze wandelingen, zowel die uit boeken en gidsen als de door mijzelf ontwikkelde wandelingen, als GPS track om te vormen en aan te bieden. Dit voor zowel aan onze klanten/gasten alsook aan een ieder die van de natuur en het wandelen in de Ardennen houdt. De motivatie was het steeds meer en makkelijk beschikbaar zijn van GPS apparatuur en smartphones met GPS. Ik noem het maar het nieuwe wandelen… tientallen wandelingen als track en eventueel ook als beschrijving op zak, niet met kaarten vogelen, je niet meer afvragen hebben we die splitsing al gehad of niet… nee, gewoon de route in je GPS of smartphone volgen. Meer tijd voor de omgeving, het landschap, de flora en de fauna..!
1 - Tracks afgeleid van wandelingen uit Boeken en Gidsen
Om de wandelingen uit boeken en gidsen als track om te vormen was en is het makkelijkst, hoewel van sommige uitgaven de kaartjes niet altijd even duidelijk waren. Ik ging (en ga) daarvoor als volgt te werk:
· A.d.h.v. het route kaartje maakte ik een track met behulp van het Pythagoras/NGI systeem. Ik gebruikte meestal een 2e scherm/systeem om het routekaartje continu in beeld te hebben. Bij twijfel over een deel van de route gebruik ik dan Google Earth of toeristische kaarten om e.e.a. te verifiëren.
· Daarna werd de track ge-upload naar GPSies en kreeg hij de status “ontwikkel”
· In het veld nalopen van de route of alleen een (onduidelijk) deel ervan. Tegelijkertijd de track opnemen. Bij problemen, bijvoorbeeld als door zaagwerkzaamheden een deel van de route niet meer begaanbaar is, een alternatief zoeken.
· Opgenomen track uploaden en controleren in Pythagoras/NGI. Zonodig oorspronkelijke track corrigeren.
· Gecorrigeerde track uploaden naar GPSies, kenmerken en beschrijving toevoegen en status OK geven en publiceren; d.w.z. in GPSies van privé naar publiek).
Op deze manier zijn al deze wandelingen in deze groep (nu zo’n 60-tal) tot stand gekomen en ze zijn gecodeerd met de codes BG01 – BGxx. De tracks zijn in de GPSies tracks database opgenomen.
2 - Tracks eigen ontwikkeling
Wandelingen die ik zelf al eerder had ontwikkeld en beschikbaar waren als beschrijving met route kaartje, heb ik ongeveer op de bovenvermelde manier gemaakt; ze waren tenslotte al gelopen en gecontroleerd. Het gaat dan om de wandelingen die lopen dicht bij Maison Haut-Fays (Sclassin) en Hoeve Louette (Louette st. Denis). Uitbreidingen van deze wandelingen gingen en gaan nog steeds door. Altijd ben ik bezig om weer nieuwe wandelingen te maken rondom de huizen of wat verder weg in interessante gebieden, bijvoorbeeld in de Famenne/Calestienne, bij de Semois of de Lesse.
Bij de ontwikkeling van nieuwe wandelingen ga ik als volgt te werk:
· Een gebied moet interessant zijn qua landschap, natuur en/of cultuur (bewoning of gebruik van grond, etc). Dan kijk ik of er in het beoogde gebied nog geen andere (GPS-)route ligt.
· Daarna kijk ik op de kaart(en) naar elementen in het landschap om de route te bepalen. Deze kenmerken kunnen zijn: rivieren en beekjes, rotspartijen, bosranden, heuvels en dalletjes. Ik kijk ook naar het soort bos (gemengd, dennen of loof). Ook controleer ik of het mogelijk is om zoveel mogelijk asfalt te vermijden. Start en finish leg je bij voorkeur in een dorp bij een kerk of ander markant punt met wat parkeer gelegenheid. Tenslotte kijk ik of een ideale lengte van de wandeling mogelijk is (niet te kort: het moet de moeite zijn om erheen te gaan, niet te lang: je moet in afgepeigerd aankomen en denken, nooit meer). Wel moeten er alle interessante elementen die in dat gebied te vinden zijn, in de wandeling verwerkt worden; je gaat niet weer eens naar het zelfde gebiedje om nog eens een (korte) wandeling te lopen.
· De beoogde wandeling zet ik dan uit in Pythagoras/NGI en met behulp van bijv. Google Earth of papieren kaarten. Op de toeristische kaarten kan je zien of een bepaald traject begaanbaar is; dus loopt daar eventueel al een stukje uitgezette wandeling langs.
· Dan de wandeling in het veld helemaal lopen of alleen de twijfelachtige delen ervan. Tijdens het lopen track opnemen met GPS. Bij problemen zoals onbegaanbare paden, verwilderd of door zaag werkzaamheden, privé terreinen, etc zoek je naar alternatieven. De tablet met groter formaat kaarten is hiervoor ideaal.
· Opgenomen track uploaden en vergelijken met oorspronkelijk bedachte route. Waar nodig aanpassen. Dit kan je doen door een aantal punten van de track te veandere/verschuiven of zelfs een heel stuk van de gemeten track in te voegen (het oorspronkelijke stuk te vervangen door de gemeten).
· Gecorrigeerde track uploaden naar GPSies, kenmerken en beschrijving toevoegen en status OK geven en publiceren (d.w.z. in GPSies van privé naar publiek).
Routes in deze groep vindt je in de GPSies database met de codering MHFxx (wandelingen dichtbij of makkelijk te bereiken vanuit Maison Haut-Fays) en met de code HLxx (wandelingen dichtbij of makkelijk te bereiken vanuit Hoeve Louette). Natuurlijk zijn de tracks voor iedereen beschikbaar; het overgrote deel is heel makkelijk te bereiken vanaf de autosnelweg E411 (afslag 21, 22 en 23).
De genoemde tracks uit deze groep zijn hier te vinden:
MHFxx Routes in de buurt van Maison Haut-Fays
HLxx Routes in de buurt van Hoeve Louette
Gerelateerde informatie:
|